Monday, 9 November 2015

Tauhu Mekar

Teringin pula nak makan tauhu mekar selepas Mak Iti hantar gambar dalam whatapps.
Bila google tengok resepi ini menarik. Rsepi asal masukkan keju dan sosej. Manakala ayam aku gantikan dengan daging yang aku cincang. Cili merah aku gantikan dengan cili padi



Bahan-bahan
35 ketul Tauhu kering
2 ketul Tauhu basah- dihancurkan
1 paket Daging cincang
1 batang Lobak merah - hiris halus
1 sudu kecil Serbuk lada putih
1 sudu kecil Serbuk lada hitam
4 biji cili padi - hiris halus
1 biji Bawang besar – potong dadu
4 biji Bawang putih – hiris halus
1 biji Telur
1 ketul Kiub ayam
2 batang Daun bawang - hiris halus
2 batang Daun sup - hiris halus
 
Garam & Gula – secukup rasa
Proses A: Inti
 
  1.  Hiris permukaan tauhu kering tu secara menyilang, terbalikkan tauhu kering dan buangkan isinya.. Asingkan isi dan kulit.
  2. Masukkan isi tauhu kering, tauhu basah hancur, daging cincang, kiub ayam, lada hitam, lada putih, garam, gula dan telur. Gaul rata.
  3. Masukkan lobak merah, daun bawang, daun sup. Gaul rata.

Proses B
 
  1. Masukkan inti ke dalam tauhu kering yang diterbalikkan sehingga penuh dan padat.
  2. Goreng hingga kekuningan. Boleh dimakan dengan sos atau dengan nasi



Sumber http://holwatunmasrura.blogspot.my/2013/10/sedap-tauhu-mekar-di-dalam-taman-hati.html

No comments:

Post a Comment