Biskut pertama raya tahun ini aku buat Biskut Mazola kacang peas. Oleh kerana agak lama aku tidak buat biskut mazola yang merupakan kesukaan mak aku ini, aku kenalah google. Dulu aku buat biskut mazola menggunakan kacang tanah. Tahun ini buat resepi lain pula. Harap mak aku suka juga mazola kacang peas ini.
Bila makan mesti masuk terus sebiji dalam mulut. Ia cair dalam mulut. Jika gigit, biskut akan berkecai dan akan berterabur.
Bahan-bahan:
1 kg tepung kacang peas (dikisar halus)
1 kg tepung gandum
500g gula halus
1 sudu kecil garam halus (aku tak masukkan kerana kacang peas yang aku beli dah disalut dengan garam)
650 g minyak mazola atau secukupnya sehingga menjadi doh yg lembut
Sapuan: 1 biji kuning telur + sedikit pewarna kuning
Cara membuat:
Sumber http://dapur-digital.blogspot.com/2011/08/green-peas-cookies-biskut-kacang-hijau.html
Bila makan mesti masuk terus sebiji dalam mulut. Ia cair dalam mulut. Jika gigit, biskut akan berkecai dan akan berterabur.
Bahan-bahan:
1 kg tepung kacang peas (dikisar halus)
1 kg tepung gandum
500g gula halus
1 sudu kecil garam halus (aku tak masukkan kerana kacang peas yang aku beli dah disalut dengan garam)
650 g minyak mazola atau secukupnya sehingga menjadi doh yg lembut
Sapuan: 1 biji kuning telur + sedikit pewarna kuning
Cara membuat:
- Gaulkan semua bahan kecuali minyak. Kemudian masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yg lembut sehingga boleh digentel bulat.
- Susun dlm loyang bergris kemudian sapu atas biskut dgn campuran kuning telur.
- Bakar pada suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak.
- Sejukkan dan disimpan dalam bekas kedap udara.
Sumber http://dapur-digital.blogspot.com/2011/08/green-peas-cookies-biskut-kacang-hijau.html
No comments:
Post a Comment