14 & 15 Oktober 2016 (Malam)
 |
Nikmati hidangan makanan laut di tepi laut sambil didendangkan dengan deruan ombak |
Masih terbayang-bayang lagi keenakan titam mentah yang segar. Aku sudah berada di tahap kempunan setelah bertahun-tahun tidak nikmati hidangan tiram mentah.Almaklumlah, nak makan di Malaysia harganya mahal dan aku hanya nikmati di hotel sahaja.
 |
Habis 2
hidang. Kegilaaan aku tiram mentah segar ini yang dinikmati dengan limau
nipis Hanya 10,000 dong sahaja 1 tiram. Aku order 13 tiram |
Kali ini dapat nikmati tiram mentah yang enak sangat. Pada mereka yang tidak pernah makan biasanya mudah termuntah dan loya. Namun, Lynn dan adik aku dapat makan tiram mentah di sini.
Agak mudah untuk makan makanan laut tetapi tiada kedai muslim. Sepanjang jalan di bahagian pantai berderet kedai makanan laut. Untuk mendapat harga yang murah perlu ditanya harga yang ditawarkan dan lihat menu juga.
Dari segi halal, kebanyakan orang Vietnam tidak faham tentang halal dan mereka tidak tahu makanan yang boleh dimakan oleh Muslim. Oleh itu, perlu menerangkan Muslim tidak boleh makan makanan yang berunsurkan daging terutama daging babi. Hanya boleh makanan laut atau sayuran sahaja.
Namun, kali ini terlupa untuk bertanya tentang bahan-bahan yang dicampur dalam masakan terutama minyak. Kemungkinan minyak yang digunakan daripada minyak kulit babi.
 |
Kerang masak di masak dengan bawang putih dan minyak.... |
Aduhai.... apa boleh buat akibat terlupa untuk bertanya. Patutlah kepekatan minyaknya agak berbeza
 |
Ikan Barracuda |
 |
Minuman buah naga |
 |
Kerang masak di masak dengan bawang putih dan mentega |
No comments:
Post a Comment