Wednesday, 25 August 2021

Unigui Global Variable

 Here the sample how to use global variables for other forms.


DataModule : dmDataModule

 public

    { Public declarations }      

    fMyGlobalVar_Userid    : string;

   

published

    property MyGlobalVar_Userid: string read fMyGlobalVar_Userid write                                 fMyGlobalVar_Userid;

  end;




Form1 : 

var 

   UserId : string;

begin

   dmDataModule.MyGlobalVar_Userid := UserId;

end;




Form2 : 

   unimLabel1.Text := dmAppModule.MyGlobalVar_Userid;



Friday, 20 August 2021

Unigui How to Setting Enter As Tab

 You must configure your form and enable Enter using these steps:


In Property of UniForm, 

    NavigateKeys --> Enabled = True

                           --> Next --> Key = 13

                                         -->  HandleBrower = True


Sunday, 20 June 2021

Resepi Pai Coklat Tanpa Bakar



Oreo ni aku beli nak buat biskut oreo tapi biskut oreo yang aku buat tak sedap. Masih banyak berbaki. Akhirnya, oreo ini dapat digunakan juga untuk buat pai coklat. Loyang tat pula sudah lama beli tapi tak pernah digunakan. Yeahhhh... segala-galanya dapat dimanfaatkan.
Loyang  tat 10 inci. Boleh pakai loyang biasa juga

Untuk Base –
  • 350 gram digestive biscuits (aku guna pakai oreo)
  • 140 gram butter - cairkan
Untuk Chocolate Filling –
  • 180 gram dairy whipping cream
  • 300 gram dark chocolate compound. 
Untuk Topping –
  • 120 gram dairy whipping cream
  • 120 gram dark chocolate compound
  • 1 sudu kecil butter

Cara Membuat:
1. Base; Hancurkan biskut dan gaulkan bersama butter. Kemudian mampatkan dalam loyang. Ratakan sampai ke tepi loyang. Mampatkan betul-betul. Setkan dalam peti selama 30 minit.

2. Chocolate filling;  Double boil sampai semua bahan sebati. Kemudian suamkan dalam 10 minit. Tuangkan ke atas base yang disejukkan tadi. Setkan lagi selama 30 minit dalam peti sejuk

3. Topping; Double boil kesemua bahan, kacau sampai sebati dan tiada ketul-ketul. Bila dah siap kasi dia suam dulu dalam 10 minit then baru tuang ke atas lapisan tadi. Setkan semalaman dan dah boleh makan. Makan petang-petang sambil hirup secawan coffee. 

Petua Cegah Covic-19 dan Pengambilan Makanan

 "Mencegah itu Lebih Baik Daripada Mengubati"

Pastikan badan kita imunisasi tinggi untuk melawan penyakit covic-19. Pelbagai kaedah yang boleh kita lakukan mengikut kemampuan kita. SOP mesti kita patuhi dari segi memakai mask dan penjarakkan sosial. 

Aku juga turut mula memakai niqab . Berdasarkan pengalaman ketika menunaikan umrah di Mekah, selepas kami (mak, adik dan aku) memakai niqab  tidak lagi alami sakit tekak atau batuk. Pada masa itu terfikir kenapa wanita Arab tutup muka. Habuk halus tak nampak pun berterbangan. Habuk itu seolah-olah sekecil zarah tak nampak pada mata kasar.

Beberapa langkah dan pengambilan makanan untuk mengatasi:

  • Ambil vitamin C. Pastikan 1000mg sehari. Jika dah kena, ambil lebih 1000mg sepanjang tempoh positif
  • Ambil makanan yang panas seperti halia atau habbatussauda. Halia boleh buat air. Makan Habbatussauda cukup 3-7 biji sahaja. Lebih nanti panas hingga ke kepala.
  • Kerap Minum air yang dimasak, pastikan mendidih pada suhu 100°C.
  • Minum air sejuk di dalam ketul ais letak secubit garam atau habbatul sauda.
  • Wapkan muka dengan air  panas yang meruap. Boleh juga masukkan beberapa biji cengkih. Garam bukit pun boleh masukkan juga
  • Sapu alkohol di luar facemask pakai buang
  • Sapu pati gaharu kemboja tepi lubang hidung,



Hadis berkaitan Habbatussauda atau jintan hitam’ yang diriwayatkan oleh ‘Aishah R.A,

إِنَّ هَذِهِ الحَبَّةَ السَّوْدَاءَ شِفَاءٌ مِنْ كُلِّ دَاءٍ، إِلَّا مِنَ السَّامِ، قُلْتُ: وَمَا السَّامُ؟ قَالَ: المَوْتُ

Maksudnya: Sesungguhnya Habbatussauda’ adalah penawar bagi segala penyakit, melainkan al-Saam. Aku bertanya: Apakah al-Saam itu? Baginda SAW menjawab: “Kematian”. [Riwayat al-Bukhari (5687)]


Manakala Hadith Sahih Bukhari dan Muslim tentang kegunaan kayu gaharu dalam merawat radang paru-paru. Malah pati gaharu boleh menyekat covic masuk ke dalam lubang hidung lagi dengan melemahkannya dengan mencairkan RNAnya.

عن أُمِّ قَيْسٍ بِنْتِ مِحْصَنٍ، قَالَتْ: سَمِعْتُ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم، يَقُولُ: عَلَيْكمْ بِهذا الْعُودِ الْهِنْدِيِّ فَإِنَّ فِيهِ سَبْعَةَ أَشْفِيَةٍ، يُسْتَعَطُ بِهِ مِنَ الْعُذْرَةِ، وَيُلَدُّ بِهِ مِنْ ذَاتِ الْجَنْبِ. (أخرجه البخاري ومسلم وغيرهما، وفي رواية: بالقسط، وهو العود الذى يتبخر به)
Daripada Ummu Qais bint Mihsan RadiyaLlahu 'anha katanya: Aku dengar Nabi SallaLlahu 'alaihi wasallam bersabda: “Hendaklah kalian menggunakan oud hindi (gaharu) ini. Sesungguhnya terdapat padanya 7 penawar, ia boleh digunakan untuk merawat masalah kahak dan ditelan untuk sakit radang paru-paru”. (HR al-Bukhari, Muslim dan lain-lain. Dalam riwayat lain: al-qust, seerti dengan oud)

Nak dapatkan Pati Gaharu?
Klik di SINI

Saturday, 19 June 2021

Covic-19 Varian Delta, Echo

VARIAN DELTA, ECHO

Manusia jahat melalui ilmu akalnya menggunakan jari-jemarinya boleh mencipta virus covic dari varian biasa-biasa ke virus yang lebih canggih dan merbahaya.

Varian Delta dikatakan berpunca dari India boleh airbone dan penyebarannya lebih cepat.
Varian Echo boleh diving dalam minuman manusia bila sudah cukup matang proses mutasinya.
Suntikan 2 vaksin sebelum ini tidak mencukupi untuk melawan varian ini. Kita memerlukan suntikan vaksin ke 3.
Ahli sains di Eropah sedang mengkaji ingridient vaksin terbaik untuk menghadapi virus Echo dengan suntikan ke 3.
Cara pencegahan terbaik:
1. Minum air yang dimasak, pastikan mendidih pada suhu 100°C.
2. Minum air sejuk di dalam ketul ais letak secubit garam atau habbatul sauda.
3. Gaharu. Hadith Sahih Bukhari dan Muslim ada cerita tentang kegunaan kayu gaharu dalam merawat radang paru-paru. Malah pati gaharu boleh menyekat covic masuk ke dalam lubang hidung lagi dengan melemahkannya dengan mencairkan RNAnya.

عن أُمِّ قَيْسٍ بِنْتِ مِحْصَنٍ، قَالَتْ: سَمِعْتُ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم، يَقُولُ: عَلَيْكمْ بِهذا الْعُودِ الْهِنْدِيِّ فَإِنَّ فِيهِ سَبْعَةَ أَشْفِيَةٍ، يُسْتَعَطُ بِهِ مِنَ الْعُذْرَةِ، وَيُلَدُّ بِهِ مِنْ ذَاتِ الْجَنْبِ. (أخرجه البخاري ومسلم وغيرهما، وفي رواية: بالقسط، وهو العود الذى يتبخر به)
Daripada Ummu Qais bint Mihsan RadiyaLlahu 'anha katanya: Aku dengar Nabi SallaLlahu 'alaihi wasallam bersabda: “Hendaklah kalian menggunakan oud hindi (gaharu) ini. Sesungguhnya terdapat padanya 7 penawar, ia boleh digunakan untuk merawat masalah kahak dan ditelan untuk sakit radang paru-paru”. (HR al-Bukhari, Muslim dan lain-lain. Dalam riwayat lain: al-qust, seerti dengan oud)

Nak dapatkan Pati Gaharu?
Klik di SINI



Resepi Cream Puff Inti Kastad Whipping Cream

 
Bermacam saiz dibuatnya. Belum pandai nak paip. Lantaklah asalkan masuk mulut dan kenyang. Buat masa ini sesiapa yang nak tempah terpaksa angkat 10 jari.Rasanya tak sanggup nak ambil tempahan. Cukuplah untuk makan sendiri sahaja. 
Leceh nak buat ini. Banyak sangat proses. Dah siap cream kulit, kena buat inti pula dan lepas itu nak paip lagi. Aku ini jenis yang nak cepat asalkan sedap.
Sebelum nak buat kulit creampuff, sediakan inti dahulu. Esoknya dah boleh buat kulit. Aku buat hari yang sama. Sejuk je buat proses yang seterusnya pula. 


KULIT CREAMPUFF / CREAMHORN
Bahan-bahan:
  • 300gm air
  • 100 gm majerin / butter
  • 150 gm tepung gandum (aku guna tepung bluekey kotak oren. Ada gambar creampuff)
  • 5 biji telur C
  1. Didihkan air dan majerin. Dah gelegak, perlahankan api.. masuk tepung kacau hingga jadi bentuk bebola dan  tak melekat pada periuk/kuali.
  2. Tutup api biarkan sejuk dalam setengah jam. Masuk telur dan putar guna mixer sampai berkilat. Adunan tak terlalu cair dan tak terlalu kental.
  3. Paipkan atas dulang yg telah digriskan. Bakar suhu 200-230c atau  oven masing-masing selama 25 minit atau buih-buih pada creampuff tak lagi kelihatan. ( TEKNIK NI PENTING SUPAYA CREAMPUFF TAK KEMPIS SETELAH DIKELUARKAN DARI OVEN)
INTI AISKRIM
  • 400 gm susu full krim
  • 100 gm gula
  • 50 gm tepung kastad
  • 2 biji telur C
  • 300 gm non dairy whipping krim – putar hingga sederhana kental/medium peak
  1. Didihkan SUSU atas api sederhana kuat. Dalam bekas lain, satukan TEPUNG dan GULA. Gaul rata guna whisk. Masukkan TELUR. Gaul sebati.
  2. Ambil 5 senduk susu yang sedang didihkan atas api, masukkan ke dalam adunan telur dan tepung. Gaul rata.
  3. Setelah susu mendidih kecil dan keluarkan wap, masukkan adunan telur,tepung dan susu tadi. Sentiasa kacau hingga jadi kental dan berkilat. PART NI PALING TRICKY. MESTI kacau sentiasa utk elak kastad jadi hangus dan berketul2. Dah siap tutup api.
  4. Terus ambil plastik wrap dan letakkkan atas permukaan kastad. Biarkan sejuk pada suhu bilik kemudian masuk peti sejuk biasa. BUKAN SEJUK BEKU. Sejukkan semalaman
  5. Pagi esoknya dah boleh keluarkan dari peti. Pukul guna mixer utk haluskan kastad. Kemudian campurkan bersama whipping krim yg telah dipukul SEDERHANA KENTAL.
  6. Mix kan kastad dan non dairy whipping krim hingga BETUL2 KENTAL (STIFF PEAK) dan masukkan ke dalam piping bag. Simpan dalam peti 2,3 jam dan siap utk digunakan. Isikan kedalam kulit creampuff dan taburkan ising sugar. 

Friday, 11 June 2021

DevExpress TcxGrid Properties Setting

 TcxGrid dalam komponen DevExpress  adalah komponen grid yang aku suka gunakan dari segi sorting data atau filter data.  Dengan hanya klik header column, data jadi auto sort ascending descending. 

Untuk filter juga mudah. Drag sahaja header mana-mana column grid ke atas header. 

Namun begitu banyak setting yang perlu dilakukan untuk dapatkan fungsi-fungsi yang menarik. 

Gambar 1 : TcxGrid


 Ini antara asas setting properties yang mana perlu klik butang cxGrid1DBTableView1 seperti di bawah: 

Gambar 2: customize tcxgrid


1. Setkan Datasource perlu klik DataController. 

2. Filter Row,  pilih Visible = True

3. Navigator,  pilih Visible = True

   



4. Footer,  pilih Visible = True. 

Footer ini perlu set TRUE sekiranya kita nak buat summary  jumlah  di bahagian bawah grid. Pastikan grid dimasukkan datasource dahulu. Kalau tak masukkan, tak boleh nak pilih field.

  • Double klik gambar 2 di atas. Keluarlah gambar di bawah ni. 
  • Klik tab summary.
  • Klik button Add untuk dapatkan item. Nak banyak item, tekan sahaja butang Add beberapa kali
  • Nak setting item tersebut, pilih item dan isi maklumat di dalam properties

       

Di dalam Kind ada bermacam pilihan: skSum, skAverange, skMax, skMin, skNone. Kerap digunakan adalah skSum untuk mudah tengok jumlah data. 



5. GroupByBox,  pilih Visible = True

6. Indicatorr,  pilih Visible = True