Sunday, 20 June 2021

Resepi Pai Coklat Tanpa Bakar



Oreo ni aku beli nak buat biskut oreo tapi biskut oreo yang aku buat tak sedap. Masih banyak berbaki. Akhirnya, oreo ini dapat digunakan juga untuk buat pai coklat. Loyang tat pula sudah lama beli tapi tak pernah digunakan. Yeahhhh... segala-galanya dapat dimanfaatkan.
Loyang  tat 10 inci. Boleh pakai loyang biasa juga

Untuk Base –
  • 350 gram digestive biscuits (aku guna pakai oreo)
  • 140 gram butter - cairkan
Untuk Chocolate Filling –
  • 180 gram dairy whipping cream
  • 300 gram dark chocolate compound. 
Untuk Topping –
  • 120 gram dairy whipping cream
  • 120 gram dark chocolate compound
  • 1 sudu kecil butter

Cara Membuat:
1. Base; Hancurkan biskut dan gaulkan bersama butter. Kemudian mampatkan dalam loyang. Ratakan sampai ke tepi loyang. Mampatkan betul-betul. Setkan dalam peti selama 30 minit.

2. Chocolate filling;  Double boil sampai semua bahan sebati. Kemudian suamkan dalam 10 minit. Tuangkan ke atas base yang disejukkan tadi. Setkan lagi selama 30 minit dalam peti sejuk

3. Topping; Double boil kesemua bahan, kacau sampai sebati dan tiada ketul-ketul. Bila dah siap kasi dia suam dulu dalam 10 minit then baru tuang ke atas lapisan tadi. Setkan semalaman dan dah boleh makan. Makan petang-petang sambil hirup secawan coffee. 

No comments:

Post a Comment